Home Piano Bouw Piano's Het stemblok

Het stemblok

Het stemblok

Dit is het onderdeel waar de stempennen in worden aan­gebracht Het is over de gehele breedte tegen de boven-voorzijde van het raster (houten raam) gelijmd. Vroeger bestond het uit een stuk massief beukenhout met het mogelijke risico van scheuren bij uitdroging.Gescheurd blok(massief)
Gelamineerd Stemblok.

Tegen­woordig is het stemblok gelamineerd (soms wel 20 tot 25) dunne laagjes van diezelfde harde hout­soort. Daardoor is het stemblok veel minder gevoelig geworden voor wisselingen in de vochtigheidsgraad en deze moderne constructie is dan ook ongetwijfeld de grote verbetering die in de bouw van piano en vleugel zijn aangebracht. Dit wil echter niet zeggen dat dit blok geen last meer kan hebben van uitdroging, maar wel minder als vroeger.

 


In het stemblok zijn ongeveer 250 gaten geboord. In ieder daarvan wordt een stempen gedraaid, waaraan een snaar met een kracht van omstreeks 75 kilo zal trekken, een totale treklast van ongeveer 16.000 kilo. Het stemblok en de pennen moeten gedurende een lange reeks van Jaren deze krachten, samen met het raster en het pantsers, kunnen blijven opvangen en de stabiliteit kunnen waarborgen. Dit bepaald voor een groot deel de kwaliteit van de piano, wat betreft de duurzaamheid.

Gaten in het stemblokStempen

In de piano ziet U de vele stempennen, waaraan de snaren zijn opgehangen, maar het stemblok zelf is bedekt door het pantser, dat meestal met goud of brons verf behandeld is. Deze kleur is misleidend, het stemblok is van hout en zit achter het pantser.

 


Besnaring opzetten