Home Piano Bouw Piano's Het ijzeren pantser

Het ijzeren pantser

Het ijzeren pantser

Het ijzeren pantser, ook wel het metalen frame genoemd, dient om de grote spanning van de snaren (16.000 kg) op te vangen. Geluidsvolume en toonkarakter, dat we van de tegenwoordige piano verlangen, vereisen een dikkere besnaring. De grotere spanning van de snaren, die hiervan het gevolg is, ken slechts door een uiterst sterk en stabiel frame worden gedragen.

 

Het ijzeren pantser bedekt geheel of gedeeltelijk het stemblok en is niet alleen met het stemblok maar ook met het raster door talrijke zware schroeven stevig verbonden. Het stemblok wordt ook onder­steund door een verdikking (rand) aan de achterzijde van het pantser, waar het op rust.

Verdikking(Ribbel)


 

Lager, evenwijdig lopend met de kammen, ziet men twee vlakke gedeelten, waarin zich een groot aantal aanhangstiften voor de snaren bevindt. Het gehele pantser (metalen frame) is uit gietijzer gegoten, keurig geslepen en goud­kleurig gespoten. Waar een pantserschroef door de zangbodem zou gaan is daarin een zodanig ruim gat geboord, dat het trillen in geen enkel opzicht wordt belemmerd.

 

 

 

 

 

Het moderne zwaar­dere pantser (metalen frame) heeft de
stabiliteit van de stemming aanmerkelijk verbeterd. Vooral door het gebruik van profielen, waardoor het sterker wordt, zonder het zwaarder (Kg) te maken.

 

 

 

 

 

 

profiel